Risicobeoordeling en substitutie: ondersteuning van IBS

Risicobeoordeling is een belangrijk onderdeel van gezondheid en veiligheid op het werk. Het dient om gevaren op de werkplek te identificeren en maatregelen te nemen om deze gevaren te verminderen. Eén manier om risico’s te verminderen is substitutie. Vervanging betekent dat een gevaarlijke activiteit of gevaarlijk arbeidsmiddel wordt vervangen door een minder gevaarlijk alternatief. Bijv. de vervanging van uw acetonhoudende producten/remreinigers en andere gevaarlijke stoffen (onderwerp: etiketvrije reinigers!).

Als je hulp nodig hebt bij het definiëren van vervangingscriteria, het voorbereiden van je risicobeoordelingen of het zoeken naar alternatieven, dan ben je bij IBS aan het juiste adres. IBS biedt je productalternatieven en uitgebreide ondersteuning bij het analyseren, implementeren en verbeteren van je bronnen van gevaar.


Analyseer je bronnen van gevaar

Eerst analyseert IBS je bronnen van gevaar. Hiertoe worden alle activiteiten en schoonmaakproducten die in uw bedrijf worden gebruikt, geanalyseerd en potentiële bronnen van gevaar geïdentificeerd. De analyse wordt uitgevoerd rekening houdend met de wettelijke vereisten en de interne specificaties van je bedrijf.


Definitie van substitutiecriteria

Na een analyse van uw bronnen van gevaar worden samen met u vervangingscriteria gedefinieerd. Deze criteria worden gebruikt om te beslissen of vervanging mogelijk en zinvol is. De criteria kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de gevaarlijkheid van de arbeidsmiddelen, de kosten van vervanging of de effecten op de werkprocessen.

Voorbereiding van uw risicobeoordeling

Op basis van de analyse en de gedefinieerde vervangingscriteria wordt een risicobeoordeling opgesteld. De risicobeoordeling bevat een beschrijving van de bronnen van gevaar, een evaluatie van de risico’s en maatregelen om de risico’s te beperken.


Alternatieven zoeken

De alternatieven worden geëvalueerd rekening houdend met de gedefinieerde substitutiecriteria en het beste IBS-alternatief wordt geselecteerd.

Als je hulp nodig hebt bij het definiëren van vervangingscriteria, het voorbereiden van je risicobeoordelingen of het zoeken naar alternatieven, dan ben je bij IBS aan het juiste adres. IBS biedt je uitgebreide ondersteuning om je arbeidsveiligheid te verbeteren. Je persoonlijke IBS technologieconsultant staat altijd klaar om je schoonmaakprocessen te optimaliseren en je te adviseren over arbeidsveiligheid!